Nezaradené

Vôňa vianočných dní

Vôňa vianočných dní

Vianoce v minulosti

Vianočné zvyky v jednotlivých rodinách boli rôzne, príprava slávnostnej večere sa podriaďovala regiónu a vierovyznaniu. Vianociam predchádza adventné obdobie, v ktorom sa teraz nachádzame aj my, je obdobím príprav na slávenie narodenia Ježiša Krista. Advent bol zároveň pôstnym časom, ktorý sa veľmi prísne dodržiaval. Dokonca aj počas štedrého dňa naši predkovia zachovávali obmedzenia až do slávnostného večera. Väčšina obyčajov sa sústredila práve na prvý deň Vianoc, kedy si rodina podľa rôznych tradícii chcela zabezpečiť hojnosť, šťastie a zdravie do budúceho roka.

Štedrosť bola symbolom prosperujúceho hospodárstva a očakávania bohatej úrody aj v ďalšom roku. V niektorých domácnostiach sa pripravovalo od 7 až do 12 chodov. Na stole nemohla chýbať kapustnica, tak isto sa veľmi často pripravovali polievky zo šošovice, hrachu, fazule alebo zo sušených húb. Večeru dopĺňali aj chutné dobroty: obľúbeným koláčom bol štedrák, ktorý sa pripravoval z piatich vrstiev kysnutého cesta alebo rôzne záviny, makovníky, syrovníky a orechovníky. Sladké koláče sa nepiekli len pre rodinu, ale aj pre koledníkov, ktorí svojimi vinšami mali umocniť očakávania gazdu do budúceho roka.

Vianočný stôl má byť štedrý

Sviatočná večera si prešla v posledných desaťročiach určitými zmenami, ale s našimi predkami sa zhodneme na tom, že stále je rovnako bohatá a slávnostná. Počas adventných dní sa stravujme striedmejšie, tak ako tomu bolo aj v minulosti, odmenou nám bude viac ako štedrý vianočný stôl. Čo všetko k nemu patrí? Základom je hustá a sýta kapustnica, ktorá na naše stoly patrí už od nepamäti, nájdeme ju určite vo väčšine domácností, odlišuje sa iba v pridaných ingredienciách. Ak do nej pridáte huby, zvýrazníte nielen jej chuť, ale rozvoniate aj svoju kuchyňu. Podávajú sa aj typické jedlá, akými sú vysmážaná ryba, kapor, rezne, či zemiakový šalát.

Zrejme málokto si vie predstaviť Vianoce bez pečenia sladkých dobrôt. Často pripravované sú medovníky, orechové košíčky alebo medvedie labky. Milovníci múčnych jedál si tiež prídu na svoje, často sa pripravujú plnené varené pirohy, pupáky alebo bobaľky. Na štedrovečernom stole by rozhodne nemali chýbať tradičné vianočné oblátky, ktoré sa ochutia medom a cesnakom. Neodmysliteľným symbolom sú aj orechy a ovocie, ktorú sú spájané predovšetkým s tradíciami. Po rozrezaní jablka sa podľa jeho vnútra zhodnotí, či bude rodina v nasledujúcom roku zdravá. Najstarší člen domácnosti má zase za úlohu rozhádzať orechy po kútoch domu, aby žila rodina v hojnosti po celý rok. Nech už využívate akékoľvek tradície želáme vám, nech vychádzajú podľa predstáv.

Čaro pečenia, čajov a korenín

S Vianocami sa spája nielen dobré jedlo, ale najmä čas strávený v kruhu rodiny. Zapojte do pečenia vianočných koláčikov aj deti, podporíte tým nielen súdržnosť rodiny, ale rovnako sa aj niečomu novému naučia. Zdobenie medovníkov sú jednou z možností, pri ktorej deti naplno využijú svoju fantáziu.Sviatočné dni vám určite spríjemnia horúce čaje,pripravte si napríklad zázvorový čaj, ktorý vás zahreje, podporí imunitu a trávenie.

Vianočnú atmosféru nám dotvárajú špecifické koreniny, medzi ktoré rozhodne patrí škorica, badián, vanilka, klinčeky alebo kardamón. Sú neoddeliteľnou súčasťou medovníkov, pečenia a často sú používané aj ako prísada do čajov alebo typického vianočného punču, na ktorom si pochutia všetci členovia rodiny. Príprava je jednoduchá: pokrájate si jabĺčka, hrušky, pridáte obľúbený čaj, celú škoricu, badián a povaríte. Skvelý nápoj, ktorý nás zahreje a cez ovocie si zároveň doplníme potrebné vitamíny a vlákninu.

Prajeme vám zdravé a chutné Vianoce

Pridaj komentár