Ingrediencie:
- • 600g veľkej farebnej fazule (alebo akú máte)
- • 2 väčšie cibule (1 nadrobno nakrájaná, druhá v celku)
- • 4 ks zemiaky
- • 3 dcl rastlinnej smotany (môžete použiť aj mlieko)
- • 6 strúčikov cesnaku
- • 3 ks bobkového listu
- • 2 PL kukuričný škrob
- • čierne korenie celé
- • čierne korenie mleté
- • soľ
- • štipka cukru
- • 2 – 4 cl ocot alebo 1-2 PL citrónovej šťavy (prípadne aj a podľa chuti)
- • 2l silného zeleninového vývaru
- • čerstvá petržlenová vňať, pečivo (na podávanie)
Postup:
- Fazuľu namočíme na niekoľko hodín, najlepšie však cez noc vo vode.
- Fazuľu prepláchneme, pridáme do hrnca a zalejeme pripraveným zeleninovým vývarom.
- Pridáme celé čierne korenie, bobkový list, 1 veľkú cibuľu, trochu osolíme a varíme.
- Zatiaľ nakrájame zemiaky na menšie kocky a keď je fazuľa uvarená do polomäkka pridáme ich.
- Na panvičke zatiaľ orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľku.
- Vymiešame smotanu so škrobom a pridáme k cibuľke, zľahka premiešame a pridáme k fazuli.
- Podľa potreby môžeme ešte doliať smotanu, prípadne mlieko.
- Pár minút varíme na miernom ohni.
- Na koniec dochutíme podľa potreby - pridáme pretlačený cesnak, kvapku citrónovej šťavy, octu, štipku cukru, osolíme a okoreníme.
- Podávame s čerstvým pečivom alebo hriankami, posypané čerstvou petržlenovou vňaťou.
Tvorba receptu a fotografie: Iva Kocová (ivka_veggierecipes)