​​Fazuľový prívarok (vegan)

Ingrediencie:

  • • 600g veľkej farebnej fazule (alebo akú máte)
  • • 2 väčšie cibule (1 nadrobno nakrájaná, druhá v celku)
  • • 4 ks zemiaky
  • • 3 dcl rastlinnej smotany (môžete použiť aj mlieko)
  • • 6 strúčikov cesnaku
  • • 3 ks bobkového listu
  • • 2 PL kukuričný škrob 
  • • čierne korenie celé 
  • • čierne korenie mleté
  • • soľ
  • • štipka cukru
  • • 2 – 4 cl ocot alebo 1-2 PL citrónovej šťavy (prípadne aj a podľa chuti)
  • • 2l silného zeleninového vývaru
  • • čerstvá petržlenová vňať, pečivo (na podávanie)

Postup:

  1. Fazuľu namočíme na niekoľko hodín, najlepšie však cez noc vo vode.
  2. Fazuľu prepláchneme, pridáme do hrnca a zalejeme pripraveným zeleninovým vývarom.
  3. Pridáme celé čierne korenie, bobkový list, 1 veľkú cibuľu, trochu osolíme a varíme.
  4. Zatiaľ nakrájame zemiaky na menšie kocky a keď je fazuľa uvarená do polomäkka pridáme ich.
  5. Na panvičke zatiaľ orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľku.
  6. Vymiešame smotanu so škrobom a pridáme k cibuľke, zľahka premiešame a pridáme k fazuli.
  7. Podľa potreby môžeme ešte doliať smotanu, prípadne mlieko.
  8. Pár minút varíme na miernom ohni.
  9. Na koniec dochutíme podľa potreby - pridáme pretlačený cesnak, kvapku citrónovej šťavy, octu, štipku cukru, osolíme a okoreníme.
  10. Podávame s čerstvým pečivom alebo hriankami, posypané čerstvou petržlenovou vňaťou.

Tvorba receptu a fotografie: Iva Kocová (ivka_veggierecipes)

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz