Jarná únava nie je výmysel
Dlho očakávané jarné obdobie máme tu, okrem priaznivého počasia, väčšieho výberu sezónneho
ovocia a zeleniny, prichádza aj menej obľúbená jarná únava. Už ste ju pocítili? Pre niektorých je to
stále výmysel, ale väčšina z nás sa už naozaj stretla s nedostatkom energie, pozornosti, bolesťami
hlavy, apatiou, nespavosťou, či inými menej príjemnými príznakmi. Môžete ich pocítiť práve v týchto
prvých jarných týždňoch. Prečo je tomu tak? Naše telo prechádza veľkými zmenami, ktoré ovplyvňuje
prechod zo zimného obdobia, kedy sme sa oveľa menej hýbali, nemali sme dostatok sviežeho
vzduchu, slnka a boli sme bez dostatku čerstvého ovocia a zeleniny.
Aj s jarnou únavnou si vieme poradiť, dokonca ju úplne odstrániť, my vám s tými radi pomôžeme.
Benefity ovocia a zeleniny
Aké množstvo ovocia a zeleniny denne zjete? Vedeli ste, že podľa Svetovej zdravotníckej organizácie
by sme mali prijať aspoň 400 gramov? Naraz sa nám to môže zdať príliš veľa, preto si ich rozdeľte
napríklad do 5 menších porcii, predsa len, telo vyvíja energiu a stráca živiny počas celého dňa, preto
je ideálne dopĺňať ich pribežne, práve takto rozdelenými porciami. Určite sa nenechajte odradiť ani
rôznymi mýtmi, ako napríklad to, že z ovocia sa priberá a zelenina stráca pri varení všetky vitamíny.
Doprajte telu jarné sezónne potraviny, na ktoré sme sa predsa tešili celú zimu. Doplňte nielen svoje
raňajky o sladké jahody alebo šťavnaté čerešne. Zvýšte podiel zelenej a listovej zeleniny ako: špargľa,
brokolica, špenát, pór, reďkovky, mladá cibuľka a šaláty (ľadový, hlávkový, poľný, kučeravý).
Aké výhody sa skrývajú v konzumácii ovocia a zeleniny? Vďaka ich pravidelnému príjmu znižujete
riziko vážnych zdravotných problémov alebo ochorení, telo nielen osviežite, ale aj zasýtite bez
zaťaženia, nakoľko obsahujú nízky obsah cukru, tukov a kalórii. Svoj organizmus vyživíte aj vďaka
vysokému obsahu vitamínov, minerálov, fytolátok a najmä vlákniny, o ktorej si povieme viac.
Zázračná vláknina
Vláknina má pre nás dôležitý a nenahraditeľný prínos, nájdete ju v potravinách rastlinného pôvodu,
ako strukoviny, obilniny, orechy, ale predovšetkým v ovocí a zelenine. Významnú úlohu zohráva
v prevencii proti rôznym zdravotným ťažkostiam, ale aj ochoreniam, ako napríklad rakovina hrubého
čreva. Vlákninou viete veľmi účinne podporiť aj vaše trávenie, vďaka čomu viete predísť nepríjemným
ťažkostiam ako zápcha, nadúvanie, plynatosť alebo vznik hemoroidov. Odporúčaná dávka je 30
gramov vlákniny denne, najjednoduchšie sa k tomu priblížite pestrou stravou, do ktorej jednoznačne
patrí pravidelný príjem ovocia a zeleniny. Hlavnou úlohou vlákniny je zvýšiť pohyb čriev, podporiť
trávenie, zdravie a zasýtiť nás na dlhší čas. V kombinácii s dostatočným pohybom na čerstvom
vzduchu, pitným režimom a odporúčanými dávkami ovocia a zeleniny, bude pre vás jarná únava
minulosťou.