Ako si poradiť s jarnou únavou?

Jarná únava nie je výmysel

Dlho očakávané jarné obdobie máme tu, okrem priaznivého počasia, väčšieho výberu sezónneho

ovocia a zeleniny, prichádza aj menej obľúbená jarná únava. Už ste ju pocítili? Pre niektorých je to

stále výmysel, ale väčšina z nás sa už naozaj stretla s nedostatkom energie, pozornosti, bolesťami

hlavy, apatiou, nespavosťou, či inými menej príjemnými príznakmi. Môžete ich pocítiť práve v týchto

prvých jarných týždňoch. Prečo je tomu tak? Naše telo prechádza veľkými zmenami, ktoré ovplyvňuje

prechod zo zimného obdobia, kedy sme sa oveľa menej hýbali, nemali sme dostatok sviežeho

vzduchu, slnka a boli sme bez dostatku čerstvého ovocia a zeleniny.

Aj s jarnou únavnou si vieme poradiť, dokonca ju úplne odstrániť, my vám s tými radi pomôžeme.

jarna_unava

Benefity ovocia a zeleniny

Aké množstvo ovocia a zeleniny denne zjete? Vedeli ste, že podľa Svetovej zdravotníckej organizácie

by sme mali prijať aspoň 400 gramov? Naraz sa nám to môže zdať príliš veľa, preto si ich rozdeľte

napríklad do 5 menších porcii, predsa len, telo vyvíja energiu a stráca živiny počas celého dňa, preto

je ideálne dopĺňať ich pribežne, práve takto rozdelenými porciami. Určite sa nenechajte odradiť ani

rôznymi mýtmi, ako napríklad to, že z ovocia sa priberá a zelenina stráca pri varení všetky vitamíny.

Doprajte telu jarné sezónne potraviny, na ktoré sme sa predsa tešili celú zimu. Doplňte nielen svoje

raňajky o sladké jahody alebo šťavnaté čerešne. Zvýšte podiel zelenej a listovej zeleniny ako: špargľa,

brokolica, špenát, pór, reďkovky, mladá cibuľka a šaláty (ľadový, hlávkový, poľný, kučeravý).

Aké výhody sa skrývajú v konzumácii ovocia a zeleniny? Vďaka ich pravidelnému príjmu znižujete

riziko vážnych zdravotných problémov alebo ochorení, telo nielen osviežite, ale aj zasýtite bez

zaťaženia, nakoľko obsahujú nízky obsah cukru, tukov a kalórii. Svoj organizmus vyživíte aj vďaka

vysokému obsahu vitamínov, minerálov, fytolátok a najmä vlákniny, o ktorej si povieme viac.

 

Zázračná vláknina

Vláknina má pre nás dôležitý a nenahraditeľný prínos, nájdete ju v potravinách rastlinného pôvodu,

ako strukoviny, obilniny, orechy, ale predovšetkým v ovocí a zelenine. Významnú úlohu zohráva

v prevencii proti rôznym zdravotným ťažkostiam, ale aj ochoreniam, ako napríklad rakovina hrubého

čreva. Vlákninou viete veľmi účinne podporiť aj vaše trávenie, vďaka čomu viete predísť nepríjemným

ťažkostiam ako zápcha, nadúvanie, plynatosť alebo vznik hemoroidov. Odporúčaná dávka je 30

gramov vlákniny denne, najjednoduchšie sa k tomu priblížite pestrou stravou, do ktorej jednoznačne

patrí pravidelný príjem ovocia a zeleniny. Hlavnou úlohou vlákniny je zvýšiť pohyb čriev, podporiť

trávenie, zdravie a zasýtiť nás na dlhší čas. V kombinácii s dostatočným pohybom na čerstvom

vzduchu, pitným režimom a odporúčanými dávkami ovocia a zeleniny, bude pre vás jarná únava

minulosťou.

woman-chef-making-salad-kitchen

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz