Ingrediencie:
Základná vrstva:
- 3 šálky mandľovej múky
- 1 šálka bezlepkových (klasických) ovsených vločiek
- 3 PL vegánskeho masla
- 1/4 šálky roztopeného kokosového oleja
- 1/4 šálky javorového sirupu
- 1 čl mletej vanilky alebo vanilkového extraktu
- štipka soli
- 1 čl mletej cejlónskej škorice
Jablková vrstva
- 3 - 4 ks väčších jabĺk (nakrájané na menšie kocky)
- 2 PL čerstvej citrónovej šťavy
- 2 PL javorového alebo agave sirupu
- 1 čl mletej cejlónskej škorice
- 1 PL kukuričný škrob (na zahustenie, ak je potreba)
- za hrsť orieškov (nasekaných, použila som lieskové)
- 1/2 čl mletého muškátového orieška
- štipka soli
Posýpka
- 1/2 šálky bezlepkových (klasických) ovsených vločiek
- (podľa potreby môžete pridať viac/menej)
- 3 PL roztopeného kokosového oleja
- 2 PL javorového sirupu (môže byť aj cukor)
Postup:
- Pripravíme si základnú vrstvu.
- Do veľkej misy vložíme všetky ingrediencie a miešame, pokým sa dobre nespojí.
- Pripravíme si formu na pečenie (použila som 20x20), dno formy pokvapkáme olejom a položíme papier na pečenie, s olejom bude papier lepšie držať vo forme, keď budeme utláčať cesto.
- Cesto dáme do formy a rovnomerne rozprestrieme a pomocou stierky zarovnáme.
- Pečieme na 180 stupňov, cca 15 minút (závisí podľa rúry, niekedy stačí aj 10 minút).
- Pokým sa pečie základ, pripravíme si jablká.
- Jablká nakrájame na menšie kocky, môžeme ošúpať, no nemusíme.
- Jablká dáme do hrnca, pridáme citrónovú šťavu, muškátový oriešok, škoricu, javorový sirup alebo cukor, oriešky a štipku soli.
- Varíme cca 10 minút za občasného miešania, na konci môžeme zahustiť škrobom, ak je potreba.
- Hotové jablká rovnomerne rozprestrieme na upečenú základnú vrstvu.
- Nakoniec si pripravíme posýpku a posypeme po celej vrstve jabĺk.
- Pečieme na 180 stupňov cca 25 minút, resp. do zlatista.
- Hotový koláč necháme poriadne vychladiť (cca 30 minút) a následne môžeme krájať.
Tvorba receptu a fotografie: Iva Kocová (ivka_veggierecipes)