Jablkový koláč s posýpkou

Ingrediencie:

Základná vrstva:

Jablková vrstva

  • 3 - 4 ks väčších jabĺk (nakrájané na menšie kocky)
  • 2 PL čerstvej  citrónovej šťavy
  • 2 PL javorového alebo agave sirupu
  • 1 čl mletej cejlónskej škorice
  • 1 PL kukuričný škrob (na zahustenie, ak je potreba)
  • za hrsť orieškov (nasekaných, použila som lieskové)
  • 1/2 čl mletého muškátového orieška 
  • štipka soli

Posýpka

Postup:

  1. Pripravíme si základnú vrstvu.
  2. Do veľkej misy vložíme všetky ingrediencie a miešame, pokým sa dobre nespojí.
  3. Pripravíme si formu na pečenie (použila som 20x20), dno formy pokvapkáme olejom a položíme papier na pečenie, s olejom bude papier lepšie držať vo forme, keď budeme utláčať cesto.
  4. Cesto dáme do formy a rovnomerne rozprestrieme a pomocou stierky zarovnáme.
  5. Pečieme na 180 stupňov, cca 15 minút (závisí podľa rúry, niekedy stačí aj 10 minút).
  6. Pokým sa pečie základ, pripravíme si jablká.
  7. Jablká nakrájame na menšie kocky, môžeme ošúpať, no nemusíme.
  8. Jablká dáme do hrnca, pridáme citrónovú šťavu, muškátový oriešok, škoricu, javorový sirup alebo cukor, oriešky a štipku soli.
  9. Varíme cca 10 minút za občasného miešania, na konci môžeme zahustiť škrobom, ak je potreba.
  10. Hotové jablká rovnomerne rozprestrieme na upečenú základnú vrstvu.
  11. Nakoniec si pripravíme posýpku a posypeme po celej vrstve jabĺk.
  12. Pečieme na 180 stupňov cca 25 minút, resp. do zlatista.
  13. Hotový koláč necháme poriadne vychladiť (cca 30 minút) a následne môžeme krájať.

Tvorba receptu a fotografie: Iva Kocová (ivka_veggierecipes)

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz