Fermentácia má zelenú
Jesenné obdobie je čas, kedy máme dostupný široký výber zeleniny. Ak bola aj vaša úroda mimoriadne bohatá a neviete všetko zužitkovať, inšpiráciu nájdete aj v nasledujúcich riadkoch. Doplňte klasické zaváranie o ďalšiu metódu spracovania potravín - vyskúšajte fermentáciu, ide o najprirodzenejší a najstarší spôsob konzervácie potravín. U nás je skôr známa pod pojmom kvasenie alebo kysnutie, ktoré využívali už naše staré mamy. Možno si spomeniete, že hlavne na jeseň sa začínala tlačiť kapusta, napriek tomu v chladnejších mesiacoch uprednostňujeme skôr papriku alebo paradajky. Nezabúdajte, že práve (ne)obyčajná kyslá kapusta je doslova zásobáreň vitamínu C, ktorý je pre nás dôležitý najmä v tomto sychravom období. Pokiaľ nemáte možnosť fermentovať zeleninu, určite ju nevynechávajte zo svojho jedálnička, využite ponuku kvasenej zeleniny v našom e-shope a jednoducho si ju objednajte.
Zázrak do každej kuchyne
Fermentácia je najšetrnejší spôsob akým môžete konzervovať potraviny. Potvrdzuje to aj skutočnosť, že táto metóda je využívaná už od pradávna a čím ďalej sa stáva obľúbenou aj v našich domácnostiach. Doplnenie fermentovaných potravín ma prospešné účinky na zdravie a celý náš organizmus. Takto spracované potraviny majú blahodárny vplyv na tráviaci systém a črevný mikrobióm, nakoľko sa stávajú ľahšie stráviteľnými. Trávenie ovplyvňuje našu imunitu, preto konzumovaním fermentovanej zeleniny podporíme aj imunitný systém. Procesom kvasenia sa preukázateľne zvyšujú prospešné látky v potravinách. Obsahujú veľké množstvo enzýmov, minerálov, živín, vlákniny a telu zároveň dodávame aj prospešné probiotické baktérie. Fermentáciou sa zintenzívňuje aj samotná chuť. Pri kvasení môžete dokonca kombinovať rôzne druhy zeleniny, čím si viete ozvláštniť každé fermentovanie a predídete tak rovnakej chuti. Určite oceníte aj predĺženú trvanlivosť potravín, viete tak dlhodobo uchovávať dopestovanú úrodu z vašich záhrad.
Aké potraviny môžeme fermentovať
Na prvý pohľad sa môže zdať, že ide o náročný proces, ale opak je pravdou, fermentovanie zvládnete bez elektriny a novodobých kuchynských pomocníkov.Poznáme dlho kvasenú a krátko kvasenú zeleninu, na jej prípravu môžeme využiť tieto potraviny: cvikla, mrkva, kel, reďkovka, kaleráb, cibuľa, brokolica, ale i paprika a mnohé ďalšie. Najznámejšou a najčastejšie používanou zeleninou na fermentovanie je kapusta, ktorá je doslova vitamínový zázrak. Môžete sa stretnúť aj s označením kimchi alebo pickles, nejde o žiadny aktuálny gastronomický trend, ale o nakladanú kvasenú zeleninu, ktorej obsah si volíte vyslovene podľa obľúbenosti. Fermentovanú zeleninu môžete pridávať k hlavnému jedlu, ako obmenu za letné šaláty. Rozšírte svoje kuchynské zručnosti o metódu fermentácie a zaručíte si tak pozitívny prínos pre váš celý organizmus.
Prajeme vám veľa chuti a trpezlivosti s fermentovaním.