Ingrediencie:
- 500 g zemiakov
- 150 g šampiňónov
- 1 balenie údeného tofu
- zväzok jarnej cibuľky
- za hrsť pažítky
- 100 g špenátu
- 1 biela cibuľa (nadrobno nakrájaná)
- čierne mleté korenie (podľa potreby)
- soľ (podľa potreby)
- 1 čl cesnakový prášok
- 1 čl cibuľový prášok
- olivový olej (podľa potreby)
- rastlinné maslo (podľa potreby, na potretie zemiakov)
- vegánska smotana (na servírovanie)
Postup:
- Zemiaky v šupke očistíme a dáme variť.
- Zatiaľ si pripravíme zmes na plnenie.
- V panvici si na olivovom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľku na cca 5 minút.
- Potom pridáme tofu, osolíme, okoreníme a restujeme ďalších 5 minút.
- Následne k zmesi pridáme šampiňóny, špenát, nakrájanú jarnú cibuľku a restujeme pokým šampiňóny a špenát nezmäkne.
- Nakoniec ešte podľa potreby dochutíme.
- Keď máme zemiaky uvarené, scedíme ich a necháme trochu schladiť.
- Potom zemiaky prekrojíme na polovice a každú polovicu vydlabeme tak, aby nám zostal cca 1 cm kraj.
- Zemiaky pred plnením potrieme maslom alebo olivovým olejom, osolíme, okoreníme a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie alebo len potretý olejom.
- Potom už len zemiaky naplníme zmesou, môžeme posypať nastrúhaným tofu a dáme zapiecť na 200 stupňov na cca 10 minút (záleží podľa rúry).
- Podávame so zeleninovým šalátom, prípadne vegánskou smotanou.
Tvorba receptu a fotografie: Iva Kocová (ivka_veggierecipes)