Plnené pečené zemiaky

Ingrediencie:

  • 500 g zemiakov
  • 150 g šampiňónov
  • 1 balenie údeného tofu
  • zväzok jarnej cibuľky
  • za hrsť pažítky
  • 100 g špenátu
  • 1 biela cibuľa (nadrobno nakrájaná)
  • čierne mleté korenie (podľa potreby)
  • soľ (podľa potreby)
  • 1 čl cesnakový prášok
  • 1 čl cibuľový prášok
  • olivový olej (podľa potreby)
  • rastlinné maslo (podľa potreby, na potretie zemiakov)
  • vegánska smotana (na servírovanie)

Postup:

  1. Zemiaky v šupke očistíme a dáme variť.
  2. Zatiaľ si pripravíme zmes na plnenie.
  3. V panvici si na olivovom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľku na cca 5 minút.
  4. Potom pridáme tofu, osolíme, okoreníme a restujeme ďalších 5 minút.
  5. Následne k zmesi pridáme šampiňóny, špenát, nakrájanú jarnú cibuľku a restujeme pokým šampiňóny a špenát nezmäkne.
  6. Nakoniec ešte podľa potreby dochutíme.
  7. Keď máme zemiaky uvarené, scedíme ich a necháme trochu schladiť.
  8. Potom zemiaky prekrojíme na polovice a každú polovicu vydlabeme tak, aby nám zostal cca 1 cm kraj.
  9. Zemiaky pred plnením potrieme maslom alebo olivovým olejom, osolíme, okoreníme a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie alebo len potretý olejom.
  10. Potom už len zemiaky naplníme zmesou, môžeme posypať nastrúhaným tofu a dáme zapiecť na 200 stupňov na cca 10 minút (záleží podľa rúry).
  11. Podávame so zeleninovým šalátom, prípadne vegánskou smotanou.

Tvorba receptu a fotografie: Iva Kocová (ivka_veggierecipes)

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz