Ingrediencie:
- 2 balenia bieleho tofu
- 2 - 3 ks stredne veľká mrkva (nakrájaná na tenké pásiky)
- 200g nastrúhanej bielej kapusty
- 1 ks červená paprika
- 1 ks jarná cibuľka
- 100g bielych šampiňónov
- čierne mleté korenie
- himalájska soľ
- olivový alebo klasický olej
- kukuričný škrob (podľa potreby)
- sójová omáčka (podľa potreby)
Omáčka:
- 1/4 hrnčeka sójovej omáčky
- 200 ml vody alebo zeleninového vývaru
- 1 PL ryžového octu (môže byť aj vínny či klasický ocot)
- 1 PL javorového sirupu (alebo agave sirup, či kokosový cukor)
- 1 PL kukuričného škrobu
- 2 strúčiky cesnaku (pretlačený)
- štipka chilli
- 1 čl nastrúhaného zázvoru
- čierne mleté korenie
Podávame:
- ryža
- ryžové rezance
- čerstvé bylinky (petržlenová vňať, koriander)
- sezamové semienka
Postup
- V menšej miske si pripravíme všetky ingrediencie na omáčku, dôkladne premiešame a odložíme bokom.
- Tofu najprv dôkladne osušíme a nakrajáme na kocky.
- Tofu vložíme do misky, pokvapkáme sójovou omáčkou a následne pridáme škrob (podľa potreby) tak, aby bolo tofu obalené.
- Vo väčšej panvici si zohrejeme olej a tofu opekáme do chrumkava cca 5 minút, tak, aby bolo opečené z každej strany.
- Opečené tofu vyberieme a odložíme zatiaľ bokom.
- Na rovnakej panvici restujeme šampiňóny, po pár minútach pridáme papriku, jarnú cibuľku, mrkvu a kapustu. Restujeme, pokým nie je zeleninka mäkká.
- Potom pridáme tofu a omáčku, dôkladne premiešame a varíme ešte 2 minúty, pokým omáčka nezhustne. Podľa potreby dochutíme.
- Podávame s ryžou, či ryžovými rezancami, bylinkami, sezamovými semienkami.
Porcie: 4
Čas prípravy: 10 minút
Celkový čas: 20 minút
Tvorba receptu a fotografie: Iva Kocová (ivka_veggierecipes)