Trávenie naše každodenné
Pre väčšinu ľudí je to stále intímna téma a aj napriek tomu, že je veľmi dôležitá, venujeme jej veľmi
málo pozornosti. Trávenie jednoznačne patrí medzi najdôležitejšie procesy v našom tele. Ak ho
nemáme v poriadku, ovplyvňuje to nielen náš zdravotný stav, ale aj spoločenský život.
Aké sú najčastejšie príznaky nesprávne fungujúceho trávenia? Je to najmä obstipácia (zápcha), diarea
(hnačka), flatulencia (nafukovanie), pálenie záhy, bolesť alebo pocit ťažoby v žalúdku. Je prirodzené,
ak nás niektoré z nich už potrápili. Pozornosť by sme im mali venovať vtedy, ak sa začnú vyskytovať
častejšie alebo pretrvávajú dlhšie. Takéto problémy netreba ignorovať, pretože časom by mohli
prerásť do niečoho vážnejšieho. Ako pomocou jedla podporiť svoje trávenie a čomu sa radšej vyhýbať
sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.
Pomôžte nášmu tráveniu
Povedali by ste, že trávenie sa začína už v ústach? Práve ústna dutina zabezpečuje príjem jedla, sliny
majú zase za úlohu jedlo navlhčiť a zmäkčiť, čo nám následne uľahčí žuvanie a prehĺtanie. Venujte
jedlu svoju plnú pozornosť a sústreďte sa: odložte mobil, nepozerajte televíziu a nečítajte. Ak pri
jedení robíme aj inú aktivitu, častokrát sa nám stane, že jedlo zjeme bez toho, aby sme si to
uvedomili a cítime sa stále hladní. Vyhraďte si na obed aspoň 15 minút, snažte sa nejesť veľké kusy
jedla, sústa dôkladne prežúvajte a užívajte si ich. Osvojenie týchto jednoduchých tipov prispeje
k zlepšeniu vášho trávenia.
Zamerajte sa hlavne na jednoduché a ľahké jedlá, pripravené maximálne z 3-4 ingrediencií, netreba
pri tom zabúdať ani na spôsob ich prípravy. Namiesto šalátu uprednostnite dusenú zeleninu, ktorá je
ľahšie stráviteľná. Pri výbere jedál myslite aj na striedmosť, naberte si radšej menej, ideálne je, ak ste
po dojedení nasýtení na 80 %.
Vaše trávenie určite ocení, ak zaradíte do svojho jedálnička polievky, najlepšie každý deň - dokonca aj
na raňajky, znie to netradične, ale rozhodne to stojí za vyskúšanie. Polievka vás vie skvele zasýtiť,
zohriať a zároveň vám doplní potrebné tekutiny, živiny a nezaťaží vám žalúdok.
Čo nemajú radi naše črevá
Už vieme, čo prospieva nášmu tráveniu, pozrime sa teraz na potraviny, ktoré môžu byť spúšťačom
tráviacich ťažkostí, tie by ste mali konzumovať v minimálnom množstve. Na začiatok by vám mohol
pomôcť tzv. potravinový denník, do ktorého si zapisujte potraviny a jedlá, ktoré skonzumujete každý
deň, ako sa po nich cítite, či vám (ne)spôsobujú ťažkosti. Po istom čase si môžete vaše poznatky
vyhodnotiť a upraviť váš jedálny lístok. Ak ste si istí, že niektoré potraviny vám vyslovene nerobia
dobre, nezaraďujte ich do svojho jedálnička. Ľudia s citlivejším trávením môžu prehnane reagovať na
aditíva a pridané látky v priemyselne spracovaných potravinách. Ide predovšetkým o sladené a
energetické nápoje, rôzne omáčky/dresingy, pudingy, zmrzliny, chipsy, instantné jedlá, trvanlivé
pečivo, hotové zmesi na koláče, müsli tyčinky, rybie prsty, kuracie nugety.
Ak vám to čas a vaše povinnosti umožnia, pripravujte si jedlo čo najviac doma, príliš ho nekombinujte
a držte sa overenej múdrosti: „menej je viac.“