Jedlo

5 tipov ako byť v zime fit

Ako byť v zime fit

Striedanie ročných období so sebou prináša nielen zmeny v počasí, ale aj v našom stravovaní. Vyskúšajte týchto 5 tipov, ktoré pozitívne ovplyvnia vaše zdravie, imunitu, aj myseľ.

Teplo na tanieri

Vedeli ste, že naši predkovia jedávali na raňajky teplé polievky? Pre nás je to trochu netypická predstava, nakoľko sa nám polievka viaže skôr s obedom alebo večerou. Nech už si zvolíte na konzumáciu polievky akúkoľvek časť dňa, rozhodne by nemala chýbať vo vašom každodennom jedálničku.

Ak máte radi sladkú chuť, teplé raňajkové kaše budú pre vás tie pravé. Základ vytvoríte pomocou ovsených vločiek, quinoy alebo pohánky. Doslaďte si ju sezónnym ovocím, džemom, medom alebo javorovým sirupom. Či už si zvolíte kašu alebo polievku urobíte správne, zahrejete si žalúdok a vďaka vláknine podporíte aj svoje trávenie.

Dôležitý vitamín C

„C-čko“ je v zimnom období zrejme najvyhľadávanejším vitamínom a úplne oprávnene. Pomáha nám lepšie zdolávať vírusové a bakteriálne infekcie, rovnako prispieva k správnej obranyschopnosti organizmu. Ak sa cítite unavení alebo vyčerpaní, mali by ste určite zvýšiť dávky vitamínu C. Pred tým, ako sa rozhodnete zaradiť ho v podobe doplnkov, vyskúšajte oveľa dostupnejšiu a prirodzenejšiu formu, akou je vaše jedlo.

Vitamín C je široko zastúpený v čerstvom ovocí a zelenine. Dennú potrebu si zabezpečíte napríklad miskou brokolice, ružičkového kelu alebo si pripravte lahodný šípkový čaj. A nezabudnite zjesť každý deň aspoň jedno jablko.

Čas na koreňovú zeleninu

Koreňová zelenina je dostupná v obchodoch počas celého roka, avšak v zimnom čase by ste ju mali zaraďovať oveľa častejšie. Vďaka svojej univerzálnosti ju môžete spracovať na viac spôsobov: zvoľte si pečenie, dusenie alebo blanšírovanie. Kým v lete preferujete zeleninové šaláty, zima je obdobím dlho varených zeleninových vývarov, prívarkov, nákypov alebo zelerových hranoliek. Poctivý vývar vám dodá veľa energie, ak si ho aj vy zvyknete doma pripravovať, určite v tom pokračujte, patrí medzi najstaršie jedlá, ktoré naše staré mamy varili aj niekoľko hodín.

Zázračné orechy a semienka

Obohaťte svoj jedálniček o nenahraditeľné orechy a semienka, denne si doprajte aspoň 4 polievkové lyžice. Nemusíte sa obávať, že by ste ich mali zjesť naraz – sezamové, tekvicové alebo slnečnicové semienka si môžete pokojne pridať do hlavných jedál. Z hľadiska výživy má veľký prínos aj tekvicový olej, vďaka vysokému obsahu zinku. Okrem tekvicovej polievky ho môžete pridať napríklad aj do rizota, ktoré vďaka tomu zvýrazníte orieškovou chuťou tohto oleja. Do svojej raňajkovej kaše si pridajte mandľové maslo alebo lupienky, kokos, mak alebo vyskúšajte gaštanové pyré. Telu dodáte množstvo zdravých tukov, minerálnych látok, podporíte činnosť a výkonnosť nervového, ale i imunitného systému.

Doprajte si odpočinok

Múdre slovenské príslovie vraví, „keby nebol oddych, bol by vzdych“, mali by sme sa ním inšpirovať hlavne počas chladných dní, kedy by sme mali viac odpočívať. Nájdite si aj vy čas na relax, prečítajte si dlho odkladané knihy, uvarte si teplý čaj, zvoľnite z uponáhľaného tempa. Vyberte sa na prechádzku, pretože celkový pohyb je veľmi dôležitý nielen z hľadiska prevencie pred chorobami, ale rovnako pozitívne vplýva aj na naše mentálne zdravie.

Pridaj komentár