Tipy a triky, Zdravý životný štýl

Jesť sezónne sa oplatí

Sezónne ovocie a zelenina

Výhody sezónneho stravovania

Predstavte si, že by ste počas celého roka nosili iba kabát. V chladných dňoch nás príjemne zahreje,
ale počas horúčav by v ňom bolo nepríjemne a teplo. Veľmi podobne je to aj so sezónnym
stravovaním. Ste prekvapení, prečo práve oblečenie prirovnávame k jedlu? Vysvetlíme. Nosiť kabát
má svoje výhody, ale iba za predpokladu, že je „jeho sezóna“. Z tohto dôvodu má svoje
opodstatnenie jesť melón alebo šalátovú uhorku predovšetkým v letnom čase, pretože nás príjemne
osviežia.

Doprajte si teda prevažne také potraviny, ktoré sú charakteristické pre dané ročné obdobie. Nákup
ovocia a zeleniny však môže pôsobiť niekedy mätúco, nakoľko typické letné potraviny napríklad ako
melón alebo jahody kúpime aj v zimnom období.

Zo širokej ponuky uprednostňujte to ovocie a zeleninu, ktoré aktuálne dozrieva v záhradkách, na
poliach a nie je potrebné ich dovážať cez polovicu sveta. Hlavnou výhodou je chuť a čerstvosť,
pretože tieto dary prírody sú vypestované v správnom čase a za ideálnych klimatických podmienok.
Ďalšou dôležitou výhodou je taktiež ich nutričná hodnota. Ovocie a zelenina dopestované
v prirodzenom prostredí a podnebí sú bohatšie na antioxidanty, minerály, ale aj vitamíny.

Letné stravovanie

Letné mesiace patria medzi najobľúbenejšie nielen kvôli slnečnému počasiu, ale aj vďaka dostupnosti
ovocia a zeleniny. Počas týchto dní jeme oveľa pestrejšie, pretože máme k dispozícii najširšiu ponuku
z celého roka. V horúcich dňoch sú pre nás ovocie a zelenina najlepšia voľba, pochutíme si na nich,
dodajú nám vitamíny, minerály a zároveň nás osviežia. Ideálne sú tie, ktoré majú vysoký podiel vody,
napríklad: uhorky, cukety, melóny, listová zelenina, jahody, broskyne, čučoriedky, či marhule. Ovocie
si môžete pridať do raňajkovej kaše, ale i do obľúbeného pudingu. Sladkosti môžeme vymeniť za
sladkú bublaninu alebo za šťavnatý melón, či maliny, ktorých chuť je v lete neporovnateľne lepšia.
Bylinky ako: bazalka, pažítka, rozmarín, oregano si viete dokonca vypestovať na balkóne. Vašim
hlavným jedlám dodajú tú správnu chuť. Patrí medzi vaše obľúbené jedlo práve šalát? Výborne. Teraz
je správny čas na jeho konzumáciu, či už si ho pripravíte formou hlavného jedla alebo prílohy.

Zimné stravovanie

Stravovanie v zimných mesiacoch môže pôsobiť veľmi jednotvárne, ale opak je pravdou. Aj v tomto
čase si môžeme vyskladať veľmi chutný a zdravý jedálniček. Bez ohľadu na ročné obdobie
potrebujeme všetky vitamíny, v zime ide predovšetkým o vitamíny C a D, ktoré si vieme jednoducho
doplniť cez potraviny. Vitamín C je špecifický v tom, že si ho naše telo nevie vytvoriť samo. „C-čko“ je
dôležitý antioxidant, ktorý nás chráni nielen pred prechladnutím, ale je dôležitý aj pre náš imunitný
systém. Vitamín C obsahuje predovšetkým kyslá kapusta, fermentovaná zelenina, brokolica, ale aj
jabĺčka. Kritickým sa stáva množstvo vitamínu D. So slnečnými lúčmi už veľmi nemôžeme rátať, preto
je „D-éčko“ dôležité dopĺňať napríklad cez ryby. Nezabúdajte ani na vajíčka a huby. Najlepšie čo
môžete pre svoje zdravie a trávenie urobiť, je zaradenie polievok, dokonca aj každý deň. Medzi
typické zimné patrí hustá fazuľová polievka alebo dlho varené vývary. Viete si ich predstaviť bez
koreňovej zeleniny? My veru nie.

Medzi najčastejšie používané patrí:

  • mrkva,
  • petržlen
  • zeler
  • cibuľa
  • cesnak

Koreňová zelenina je ideálna aj na grilovanie, pečenie alebo varenie na pare.
Ak sa vám zacnie po ovocí, siahnite po čerstvom jabĺčku, sušených slivkách alebo hrozienkach.